Sziasztok! Én sajnos elég édesszájú vagyok. Nagyon szeretem a finoman elkészített sütiket, tortákat, sőt a csokiért is odavagyok. Mindenféle finomságot kipróbáltam már, a kedvenceim megosztom veletek. Vannak benne egyszerű édességek és picit bonyolultabb, de abszolút könnyen elkészíthető cukrászati remekművek.
Angol perecek
Hozzávalók: 2 dl tejszín
darabka fahéj
1/2 citrom reszelt héja
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1/2 dl langyos tej
2 dkg élesztő
10 dkg porcukor
késhegynyi só
A 2 dl tejszínt néhányszor felforraljuk egy darabka fahéjjal és fél citrom reszelt héjával. Forrón rászűrjük 20dkg vajra és félre tesszük. Egy tálba összekeverünk 30dkg lisztet langyos tejbe felfuttatott élesztővel, 10 dkg porcukorral és késhegynyi sóval. Majd összevegyítve a még langyos, fahéjas tejszínnel, könnyű tésztává dolgozzuk ki. Cipó alakúra formálva liszttel meghintve megkelesztjük. Kinyújtjuk, pereceket formálunk belőle, kivajazott tepsibe tesszük. Ekkor újra megkelesztjük. Megkenjük tojássárgájával és világosra sütjük. Meghintjük porcukorral.
Hókocka
Hozzávalók: 25 dkg liszt
5 dkg vaj
1 dkg szalakáli
kevés tej
3 evőkanál cukor
1 tojás
Krémhez: 3 dl tej
3 evőkanál liszt
10 dkg porcukor
3 cs vaníliáscukor
15 dkg vaj
25 dkg lisztből, 5 dkg vajból, 1 dkg szalakáliból (kevés tejben feloldva) 3 evőkanál cukorból és az egész tojásból könnyen gyúrható tésztát készítünk. Ezt három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és sütőlemezen aranyra sütjük.
3 dl tejet felforralunk, 3 evőkanál lisztet, 10 dkg porcukrot, 3 cs vaníliáscukrot teszünk bele. Ha kihült, 15 dkg vajat kikeverünk és a masszához dolgozzuk. Ezzel töltjük meg a lapokat. Kockákra vágjuk és meghintjük porcukorral.
Sárgarépa süti
Hozzávalók: 1 pohár finomra reszelt
sárgarépa
1 pohár cukor
1 pohár zsír
1 sütőpor
citrom
liszt
A pohár finomra reszelt sárgarépát összedolgozzuk a pohár cukorral, zsírral, sütőporral, citromhéjjal és annyi lisztel amennyit felvesz. Könnyen gyúrható tésztára van szükségünk. Két lapra nyújtjuk, egyik felét sütőlapra tesszük, majd savanykás lekvárral megkennyük. Ne túl vastagon. Ráhelyezzük a másik lapot és megsütjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk ha meghült, cukorral hintjük meg.
A most következő sütit karácsonyra is szívesen sütöm. 3 héttel előtte szoktam, mert ez több hétig is eláll. Kislányom nagyon imádja, általában tejbe mártva eszegeti. Fémdobozba tárolom.
Csokoládés tallérok
Hozzávalók: 15 dkg liszt
1 evőkanálnyi natur
kakaópor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál fahéj
10 dkg étcsoki
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
A lisztet összekeverjük a kakaóporral, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a fahéjat. Morzsányi darabkákra vágjuk a csokit és ezt is hozzászórjuk. Habosra verjük a vajat a cukorral meg a tojással. A tojásos- cukros vajat összedolgozom a csokimorzsás liszttel, kézzel diónyi golyókat formálunk, 4 cm átmérőjű korongá lapítjuk egy villa segítségével úgy, hogy középen a villa fogainak nyoma szépen látszódjon. Jól előmelegített sütőben 12-13 percig sütjük. Olyan lesz mint egy finom keksz. 24 óra múlva puhul.
Erzsébet csókja
Hozzávalók: 6 tojásfehérje
20 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál porcukor
1 evőkanál citromlé
1 tábla tortabevonó
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, citromlét és a kókuszreszeléket. A masszából kis halmokat rakunk egy papírral letakart sütőlemezre. Próbáljuk egyformára. Én habzsákból szoktam, így egyszerű. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, szárítjuk. A totabevonót gőz fölött megolvasztjuk és a kihült csókok alsó felét belemártjuk. Fejjel lefelé rakva hagyjuk megszáradni.
Csokis-mogyorós tappancs
Hozzávalók: 40 darabhoz
15 dkg darált ét
tortabevonó
20 dkg darált mogyoró
1 1/2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál fahéj
4 tojás fehérje
csipet só
18+7 dkg cukor
Töltelék: 20 dkg tortabevonó
15 dkg ribizlilekvár
A csokit, mogyorót, kakaót és fahéjat összekeverjük. A tojásfehérjéket A sóval habbá verjük, több részletben hozzáadjuk a 18 dkg cukrot és addig keverjük míg fényes, kemény habot nem kapunk. Lazán beledolgozzuk a mogyoró-csoki keveréket. A masszát 12-14 mm átmérőjű csillagcsővel 4 cm hosszú, dundi tappancsokat nyomunk. Megszórjuk a maradék cukorral, közepes fokon 40 percig sütjük. Hagyjuk kihülni. A csokit felolvasztjuk, 2-2 tappancsot összeragasztjuk a lekvárral, majd belemártjuk a csokiba. 2-3 hétig eláll.
Meggyes habtorta
Hozzávalók: 9 tojásfehérje
15 dkg cukor
28 dkg dió
1 citrom leve és héja
2 evőkanál zsemlemorzsa
Töltelék: 20 dkg vaj
ízlés szerint meggybefőtt
tejszínhab
A tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, citromlével, majd óvatosan hozzákeverjük a citromhéjjal, zsemlemorzsával összekevert diót. Olajjal megkent, liszttel megszórt tepsibe, lassú tűznél megszárítjuk a habot. Amíg kihül, a vajat habosra kkikeverjük, darált vagy turmixolt, leszűrt meggybefőttel ízesítjük. A lapot megkenjük töltelékkel, tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük.
Epres szeletek
Hozzávalók: 20 darabhoz
40 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
1 cs sütőpor
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 cs vaníliáscukor
5 tojás, csipet só
0.8 dl tej
Töltelék: 40 dkg sovány túró
15 dkg cukor
4 lap zselatin
2 dl tejszín
1 kg eper
3 ek eperlekvár
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet, keményítőt és sütőport jól elkeverjük. A vajat, cukrot habosra verjük. A tojásokat csipet sóval, a lisztkeverékkel és tejjel összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 20 percig sütjük a gáz 3-4. fokozatán. Tortarácsra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Kihűtjük. A túrót áttörjük, és 10 dkg cukorral kikeverjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és addig melegítjük míg fel nem olvad. Evőkanalanként a túróhoz adjuk. A tejszínt a maradék cukorral habbá verjük, a felét a túróhoz keverjük, a másik felét habzsákba töltjük. A túrókrémet a kihült tésztára kenjük. Az epret megmossuk, csepegtetjük, lecsumázzuk, kettévágjuk, és a krém tetejére ültetjük. A lekvárt kevergetve felforraljuk, megkenjük vele az epret. A süteményt 20 szeletre vágjuk, tejszínhabbal díszítjük.
Gyors kuglóf
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt
1/2 cs sütőpor
25 dkg cukor
4 db tojás
1 cs vaníliáscukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál kakaópor
Szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgájához keverkük a sütőporral átszitált lisztet, cukrot, vaníliáscukrot, tojássárgáját, tejet, olajat és kakaóport. felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan belekeverjük a lisztes masszába. Kivajazott kuglóf formába öntjük, megsütjük kb. 40 perc alatt. Tűvel ellenőrizhetjük.
Juharszirupos- mogyorós kocka
Hozzávalók: 10dkg vaj
10 dkg cukor
4 evőkanál mogyoróvaj
4 evőkanál juharszirup
2 tojás felverve
10 dkg sütőporos liszt
5 dkg mazsola ( kihagyható)
8 dkg sótlan földimogyoró
összetörve
porcukor a díszítéshez
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük krémesre a vajat és a cukrot, majd dolgozzuk bele a mogyoróvajat és a juharszirupot. 2 kk liszttel fokozatosan verjük a krémbe a tojásokat, majd forgassuk bele a maradék lisztet, a mazsolát és 5 dkg tört mogyorót. Öntsük a masszát egy 25-ször 15 cm átmérőjű, zsírpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg a maradék mogyival és 35-40 percig süssük. Hagyjuk a sütit kihülni, majd vágjuk kockákra és szórjuk meg porcukorral.
Gesztenyés szivek
Hozzávalók: 10 dkg darált keksz
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs gesztenyemassza
ízlés szerint rum vagy rumaroma
csoki
A kekszet, porcukrot, vajat és gesztenyemasszát dolgozzuk össze, majd ízlés szerint ízesítsük rummal. Kekszel vagy porcukorral meghintett gyúródeszkán nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. Szívalakú szaggatóval csináljunk formákat belőle. A maradék tésztát is felhasználhatjuk újra. Sütni nem kell!!! Csokit olvasszunk és díszítsük ízlés szerint. Lehet csíkozni, esetleg teljesen bevonni.
Tejszínes gesztenyealagút
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy margarin
2 dkg zselatin
0,5 dl rum
szükség szerint édes
keksz és tej
Díszítés: rumos meggyszemek
A gesztenyemasszát villával törjük össze, rummal ízesítjük. Hozzáadjuk a kissé meglágyított vajat, és alaposan összekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, majd benedvesítjük és a gesztenyemasszát belesimítjuk. A zselatint kevés hideg vízzel elkeverjük, majd 2-3 percig forraljuk. Hülni hagyjuk, és a tejszínhez adva, a porcukorral ízesítve kemény habbá verjük. A tejszínhabot elegyengetjük a gesztenyén. A kekszet pici tejben megáztatjuk, majd az alagutat befedjük vele. 4-5 órán át hűtjük. Tálaláskor kiborítjuk a formából, és az alagút tetejére rmos meggyet teszünk.